2018. április 17., kedd

Multicheck

Balázs jelentkezéseiről, interjúiról, és próbaheteiről már írtam, most túlvan a pályaválasztásnak egy újabb fontos próbatételén, a Multicheck teszten. Ez egy komplex analízis, szintenként és pályánként eltérő tartalommal és időtartammal. Nem kötelező megcsinálni, de nagyjából semmilyen középiskolában nem állnak szóba az emberrel, amíg nincs ilyenje. Balázs esetében ez egy másfélórás teszt volt, és nagyon izgult miatta, még a hasa is görcsölt egy kicsit.
A tesztet Svájc-szerte rengeteg helyen meg lehet csinálni, teljes egészében számítógépes, és az eredményt, ami egy részletes elemzés, is online teszik elérhetővé. Az egyik érdekessége, hogy a vizsgázónak minden részteszt után értékelnie kell az adott részre vonatkozó teljesítményét, így ez egy önértékelési teszt is egyben. A kiértékelésben aztán minden ilyen részterületnél megmutatják, hogy az adott szint elvárásait a) alulteljesítette, b) teljesítette, c) túlteljesítette. Szintén az értékelés része az úgynevezett időbónusz; ha sikerül egy-egy részterületet a megadott időnél korábban befejezni, a megmaradt perceket jóváírják a pontszámban.
Múlt csütörtökön, 12-én volt a teszt Zürichben, pontosan 8:30-kor kezdődött, és Balázs pontosan 10 órakor hívott, hogy végzett. Én aznap szabin voltam, így egy Starbucksban ülve izgultam érte. Amikor találkoztunk, olyan állapotban találtam, amilyenben hullámvasutazás után szokott lenni: az agyát elöntötte az adrenalin, ettől iszonyú összeszedett, jókedvű és kommunikatív lett. Részletesen elmesélte, hogy mi hogy sikerült, és megkért, hogy azonnal együnk valamit, mert ő még így nem érezte magát teszt után, borzalmasan éhes. Általában utálja, ha faggatjuk, de most mindent elmesélt, azt is, hogy ő magát hogyan értékelte. Az elétett steakhouse burgert 2 perc alatt elpusztította és csak mesélt megállás nélkül.
Nagyon nagy izgalmakkal várta az eredményt, ami tegnapelőtt délben meg is érkezett, de végül aznap nem nézte meg. Tegnap este aztán rászánta magát, és letöltötte a "bizonyítványt". Az eredménytől nemigen jutottunk szóhoz; egy területen alulteljesített, egy másikon a teljesítés felső határán volt, és az összes többi területen magasan túlteljesített. Az összesített eredmény is az, hogy az elvárásokat túlteljesítette:
Gyors fordítás: az első terület az iskolai ismeretek, ez két részből épül fel, német nyelvismeretből és matekból. Balázs mindkettőt stabilan és egyenletesen túlteljesítette. A második terület egy képességteszt, a logikai, a koncentrációs és a figyelmi képességeket méri. A logikaiban alulteljesített, ez számunkra meglepetés, mert ebből jó szokott lenni, de az időbónusz alapján arra tippelünk, hogy itt megcsúszott az idővel. Koncentrációban és figyelemben viszont bőven túlteljesített, így ennek a területnek az átlagát is felhozta a túlteljesítés határára. A harmadik terület a szakmai ismeretek, itt nagyon elhúzott, magasan túlteljesített.
Készült egy grafikon a munkastílusáról is, nekünk tetszik:
A grafikon azt jelzi, hogy mennyire dolgozik pontosan és gyorsan. A vízszintes tengely a gyorsaságot mutatja, a függőleges pedig a pontosságot. Nagyon örülünk neki, hogy az alsó két négyzet üres, ez azt jelenti, hogy akár a gyorsaság rovására is, de igényes a munkájára. Egy olyan impulzív kölöknél mint Balázs, az ember nem erre számít.

Összességében nagyon-nagyon örülünk az eredményeknek, a tanárok is nagyon megdicsérték Balázst, aki szintén nagyon örül. Jövő hétfőtől jön a jól megérdemelt tavaszi szünet :-))

2 megjegyzés:

kadarm írta...

veletek örülök, nagyon:)

Panni írta...

Köszönjük :-)