2016. május 12., csütörtök

Túl minden körön

A tegnapi nappal túlestünk minden megbeszélésen Balázs kivizsgálása ügyében. Az IV kivizsgálás megbeszélése ugye már 3 hete megvolt, rá egy hétre volt időpontunk az autizmus-specialistához. Ő hosszas bevezető után kibökte, hogy hát igen, nehéz eset és egyáltalán nem csodálkozik, hogy ilyen régóta nyitva ez a kérdés. Ő úgy gondolja, hogy Balázs autista. Nem súlyos, nem is teljesen típusos, de "inkább autista, mint nem". Ez - a laikusok kedvéért - úgy van, hogy az autizmust nem úgy diagnosztizálják, mint a lábtörést. Vannak egyértelmű és kérdéses esetek, vannak emberek - főleg lányok és főleg, akiket későn, felnőttként diagnosztizálnak -, akik megtanulják kezelni, elrejteni a problémákat pl a beilleszkedéssel, megtanulják eröltetni a szemkontaktust. És vannak emberek, akiknek egyéb pszichiátriai zavaruk is van, ami rövidebb-hosszabb időre más irányba terelheti a kivizsgálást, illetve jónéhány tünetért felelőssé is tehető.
Balázs egyértelműen ebbe az utolsó kategóriába esik, a legtöbb tünete több dologgal is magyarázható és ember legyen a talpán, akit itt kiismeri magát. A lényeg, hogy igen, autista, igen, ADHD-s, és a tanulási képességeit illetően messze az átlag alá esik, ezért mindenképpen indokolt az IV státusz. Ez persze csak két szakvélemény, a végső szót - ezek alapján - a hatóság fogja kimondani. Javasolnak egy plusz egy évet a jelenlegi iskolában, ehhez persze kell az iskola beleegyezése, és az önkormányzat támogatása is. Ez ugyanis egy magániskola, aminek a tandíját - évi 52ezer Frankot - és a bejárás költségeit teljes egészében az önkormányzat fizeti. A tegnapi megbeszélésen egyébként nagyon pozitív visszajelzéseket kapott Balázs, jó, a matek még mindig szarul megy, de a kémia nagyon jó, a francia nagyon jó, angolból pedig abszolút iskolaelső. A továbbtanulás kérdése egyelőre nyitott: megy-e, hova megy, mit szeretne. Az utóbbi kérdést kéne előszöris eldöntenie, de jelenleg erre képtelen, amit nem is csodálok, én sem voltam képes 14 évesen eldönteni, hogy mit akarok kezdeni az életemmel.
A gyógyszernek is adunk valószínűleg még egy utolsó esélyt, részben szintén a szakértők javaslatára; a rövidhatású Ritalin bizonyult eddig az egyetlen hasznosnak, így azt szeretnénk újra, pár hét erejéig kipróbálni.

Ezek történtek, ja, meg közben egy kicsit elutaztunk tavaszolni:


10 megjegyzés:

Ági írta...

Nagyon jó szülők vagytok!
Szívből kívánom Balázsnak, hogy elégedetten élje az életét, és sikeres legyen abban, amit szívesen csinál, dolgozik, bármi legyen az. Ha ő rendben lesz ezen a téren, az Nektek is megnyugtató lesz.
Na, ezzel nem mondtam újat. Csak látom az én életemen, hogy mennyire aggódik az ember a gyerekéért: állás, párkapcsolat, egészség...
jaj nekünk

Lelinka írta...

Panni, a medikinet nem jott meg szoba? Nalunk az valt be, raadasul Aronnal a retard, mert a rovid hatasu nagyon gyorsan felszivodott. Most egy retard-ot kep reggelente (10 mg) es melle egy rovid hatasut (5 mg), ami felgyorsitja es felerositi a retard elso hatoanyagat. Egy probat megerne...

Annamária Heldné Nagy írta...

Köszönjük szépen, mi is ugyanezt kivanjuk minden szülonek! :-)

Annamária Heldné Nagy írta...

Lelinka, a Medikinet Retardot Balazs sokaig szedte, de sajnos egyaltalan nem lattuk semmi pozitiv hatasat, viszont depresszios lett, ongyilkos gondolatokkal es eleg durva duhrohamokkal.

Lelinka írta...

Huh, ez nagyon durva, sajnalom.:-(

Panni írta...

Én is, mert anno nagy reményeket fűztünk hozzá... :-/

kadarm írta...

Panni, hogy eshet egy gyerek a tanulási képességeit tekintve messze az átlag alá, ha kémiából és franciából nagyon jó, angolból pedig iskolaelső? Ez akkor azt jelenti, hogy nehéz neki megtanulni dolgokat, de az alapvető képességei viszont nagyon jók bizonyos területeken?

Panni írta...

Móni, hát ez nagyon összetett nála. A tantárgyankénti visszajelzés a suliból jött, a tesztet pedig pszichológiai szakszolgálatnál végezték, ami amúgy szintén összetett volt és az eredményei gyakorlatilag összecsengenek az iskola visszajelzésével. Volt pár részfeladat, ahol kimondottan jól (az átlag teteje felé) teljesített, ehhez képest ez pl az általános értékelésből egy részlet:

"Verhaltensbeobachtung während diesen Tests: Beim ersten Untertest „Allgemeinwissen“ hat er seine Konzentrationsfähigkeit oder seine Motivation nur fünf Minuten lang aufrechterhalten können. Er ist danach abgeschweift und hat herumgeschaut und gegähnt. Beim Untertest „Wortflüssigkeit“ hat es ihm grosse Mühe bereitet, einzelne selbst gewählte Wörter hinzuschreiben, er hatte Schwierigkeiten in der Feinmotorik. In der Schule darf er jetzt den Computer für das schriftliche Arbeiten benutzen. Beim Untertest „3-dimensionale Raumvorstellung“ war er von der Aufgabenstellung überfordert und hat kaum eine richtige Antwort erzielt. Beim Untertest „Rechnen“ hat er sich vollkommen überfordert gefühlt und dann verweigert und sich nicht mehr von mir „überzeugen“ lassen, sich drei Minuten lang dieser Aufgabe zu widmen. Seine Mutter hat bei der Testbesprechung darauf hingewiesen, dass er auch zuhause von solchen Aufgaben stark zurückschrecke und sie mit ihm in ganz kleinen Portionen solche für ihn komplexen Aufgabenstellungen angehen müsse."

Tehát az, hogy rávegye magát, hogy egyáltalán nekiálljon egy feladatnak, iszonyú nehezére esik. Egy csomó területen már leírta magát, el sem hiszi pl, hogy egy matek feladatot önállóan meg tud oldani, és a helyzet az, hogy valóban nem nagyon képes rá.

kadarm írta...

akkor ezt valójában lehet egy kifejezetten pozitív eredménynek is tekinteni. a mindenből átlagosan teljesítő, átlagos képességű gyerekekhez képest bizonyos dolgokban nagyon is kiemelkedő tud lenni és ha érik, jó irányba fejlődik a személyisége, akár még sikeresebb is lehet, mint akik most jobban tanulnak nála.
a mi családunkban is nagyon divat ez a szenvedősen rákészülős dolog, de hosszú távon végül senkit nem hátráltatott:)

Panni írta...

Jaj, egy percig sem kétlem én, hogy sikeresebb és boldogabb élete lesz, mint sok kitűnő tanuló társának, velem is így volt ez :-) Csak szeretném már utólag mondani, hogy igen, megcsinálta, boldog és elégedett. Mert most olyan bizonytalan. Nem bármelyik címkéje miat, hanem azért, mert kamasz :-)