2014. december 13., szombat

Fogadóóra

Ahogy korábban írtam, csütörtökön az első félév fogadóórájára voltunk hivatalosak. Korábban érkeztünk, így volt időnk Balázst az ablakon át meglesni a tanórán. Összeismerkedtünk az új pszichológussal is, egy nagyon kedves arcú, nagyon szimpatikus nő, akiről később kiderült, hogy nagyon alapos is.
A fogadóóra végül kerekasztal-beszélgetés lett 10 résztvevővel: az iskolaigazgató, a pszichológus, a gemeinde speciális oktatásért felelős embere, a logopédus, három tanár és mi hárman. Igen, Balázs is ott volt a beszélgetésen, ő is hallott mindent és elmondhatta a véleményét.
A rossz hír: nagyon le van maradva szinte mindenből, amit egyik órán megért, a következőre elfelejti, a legkisebb nehézség láttán feladja. Hogy ez perfekcionizmusból vagy egyfajta "lustaságból" fakad, nem tudni, de azt mi nap mint nap látjuk, hogy a konfliktustűrő képessége iszonyú alacsony, a figyelmét pedig 20 percnél tovább képtelen a tanulásra összpontosítani. A suliban szinte egyáltalán nem eszik, az éhség nála nem éhség formájában, hanem szétesésben jelentkezik. Még csak 4 hónap telt el, de ha nem táltosodik meg, az iskola fogja az IV státuszt kezdeményezni annak érdekében, hogy később majd védettséget élvezzen a munkahelyén. Gyakran vannak olyan kikapcsolásai, amikor mintha álomból ébredne, ezért megint, immár sokadszor az elmúlt 12 év alatt, felmerült az epilepszia. A magam részéről mostmár nagyon értékelnék egy koponya-MR vizsgálatot, mert ennyiféle baja egy gyereknek nem lehet! Mi van, ha valami banális dolog okozza ezt a sokmindent?
A másik, ami ezzel kapcsolatban bánt: sok dologban Balázs évekkel, sok-sok évvel le van maradva, de sokban nagyon elöl jár. Mégis, hiába van a fejében a sok tudomány, képtelen ezeket előhívni, előadni. Nem tudja. Nem akarja. Vagy úgy érzi, senkit nem érdekel. Pedig sokkal több van benne, mint amit megmutat. Csak ugye hogy vennék észre, ha nem mutatja meg?
A jó hír: nagyon szereti a természetet és az éneket, nagyon jól és bátran énekel. Sokkal többet és szívesebben beszél, mint általános iskolában, legtöbbször persze tanóra alatt, de a tanárok - egyelőre - jóindulatúan állnak a dologhoz.
A konklúzió: nagyon gyorsan el kell döntenie Balázsnak, hogy marad a kényelmesebb úton és hagyja, hogy annak könyveljék el, aminek az iskolában látszik, vagy összeszedi magát és nekiáll bizonyítani. Hogy képes-e rá, még mindig nem tudjuk. De az biztos, hogy nem akarja, ergo meg sem próbálja. Nem érti, nem fogja fel, hogy mekkora a baj. Persze ezt is tekinthetjük tünetnek...

4 megjegyzés:

lucillaposta írta...

Azon gondolkodtam, hogy a lemaradást nem lehet, hogy nyelvi okok okozzák? Most arra gondolok, hogy ugyan a gyerekek viszonylag gyorsan tanulják a nyelvet, legalábbis látszólag, de a mély, megértési szintű nyelvtudáshoz azért évek kellenek. Ákos is pár hét után már megszólalt svédül, a gyerekekkel már látszólag tökéletesen kommunikált pár hónap után, de kb. másfél-két év után mondták a tanárok, hogy most már hosszabb felolvasott szövegnél sem veszti el a fonalat. Most ő 1-2 osztályos volt ebben a korban, nem volt ennek jelentősége, de Balázs már felső tagozatban jutott el erre a szintre, amikor már hosszabb, komplikáltabb szövegek is vannak napi szinten és már az az 1-2 év kiesés is sokat számít, nem könnyen behozható. Ráadásul sok az egymásra épülő tudás, ha az alapok hiányoznak, nehéz felvenni a fonalat később. Szóval, nem lehet, hogy a lemaradás emiatt van? Nyilván a figyelemhiány nem segít, de ez a látlelet nekem nagyon erős, legalábbis azok tükrében, amit magam tapasztalam nála (ez nyilván kevés), illetve leginkább, amiket írsz róla ...

Panni írta...

Nem tudom... Azt érzem, hogy ott van a tudás a fejében, csak nem képes előhívni. Semmilyen nyelven. Máskor meg minden különösebb ok nélkül dől belőle a tudomány. Érthetetlen...

fru írta...

Szia Panni,

Par napja akadtam a blogodra, 1 honapja derult ki, hogy nekem is ADHD-m van (29 eves vagyok)...
Jo lenne, ha tudnek neked priviben irni, tapasztalatodra lennek kivancsi, a kisfiam most 3 eves mult es aggodom.

Fruzsi

Panni írta...

Szia Fruzsi, a panni kukac held pont hu-ra tudsz írni, várom a leveled! :-)