2014. június 29., vasárnap

Para

Tegnap kaptunk egy hivatalos levelet a Gemeinde-tól (önkormányzat), a levél alján Balázs osztályfőnökének az aláírásával. Semmi rosszra nem gondoltunk, amíg el nem kezdtük olvasni. Kiderült, hogy Balázs egyike volt azoknak a gyerekeknek, akik az interlakeni kirándulás éjszakáján, többszöri figyelmeztetés ellenére súlyosan zavarták a többi vendég nyugalmát. Ezért kötelező közösségi munkára meg kell jelennie az iskolában különböző időpontokban.
Persze kikérdeztük Balázst, de állította: nem tudja, hogy miről van szó. Nem csináltunk nagy ügyet a dologból, az volt a terv, hogy kedden úgyis Besuchsmorgen lesz, majd megkérdezzük Frau F-tól. Este a Forellenfesten persze összefutottunk Balázs néhány osztálytársával, akik hogy, hogy nem, szintén kaptak levelet. Az egyik anyuka szintén önkéntes segítő volt és jó alaposan kitárgyaltuk a témát. Az ő gyereke mindent elmondott neki és kiderült, hogy a lakótárs nyugalma volt a legkisebb probléma. Az történt, hogy éjszaka négy lány átment a négy fiúhoz és ott buliztak, amíg a másodofő (Frau R) rájuk nem rontott és ki nem osztotta őket úgy, hogy a lányok mind sírógörcsöt kaptak. Frau R először azt találta ki, hogy ezek a gyerekek a teljes szállásköltséget maguk fogják kifizetni, aztán rájött, hogy ez igazából a szülőkkel lenne kitolás, ezért inkább végezzenek "közmunkát" büntetésből. Ezután pedig a levelet úgy adta fel, hogy átmenjen minden hivatalos szerven és mindenki másolatot kapjon belőle. Szép belépő a középiskolába.
Balázs, amikor elmeséltük neki, hogy mit hallottunk, teljesen kiakadt, mert ő tényleg ott volt, de ő egyfolytában csak aludni akart és tényleg csak rosszkor volt rossz helyen. Ezt egyébként a másik hét gyerek is egybehangzóan állította Frau R-nek. Nekem egyébként a büntetéssel semmi bajom, az erősen kérdéses, hogy ennek az ügynek tényleg át kellett-e mennie a hivatalos szerveken. Balázsnak próbáltam elmagyarázni, hogy ez igazából buli és nem baj ám az, hogy a keménymaghoz tartozik és ilyenkor van a kollektív felelősségvállalás, de ő szegény totál nem értette, hogy miért kap büntetést, amikor semmi rosszat nem csinált, ő csak aludni akart (ehhez Gábor csendben csak annyit fűzött hozzá, hogy annak azért oka volt, hogy négy lány ment át hozzájuk... :-) ). Nagyon nagy az igazságérzete és nem tudja, csak betű szerint értelmezni a szabályokat, ezért most jó nagyot csalódott abban, amit idáig tanult az erkölcsről, meg is jegyezte, hogy remélhetőleg ma rossz idő lesz és akkor egész nap kint marad az erkélyen, hogy megbetegedjen. Nem kellett máig várni, nemsokkal a beszélgetés után jó nagy vihar kerekedett, ő pedig élvezettel szelte az esőt egy szál pólóban. Ehhez képest mára az én torkom fájdult meg :-)
A fesztivál egyébként szuper volt, Gáborral mindketten önkéntes segítők voltunk és mivel kértük, hogy olyan helyre tegyenek minket, ahol nem kell a sviccerdüccsöt érteni és beszélni, először üveget válogattunk, aztán asztalt pakoltunk. Balázs örömmel segített és a buli végére már elhitte, hogy tök jó befejezése az általános iskolának, ha az osztály legkeményebb keménymagja együtt végez egy kis munkát a köz érdekében és ezt úgy kell felfogni, mint egy újabb bulit, amin csak ők vesznek részt.2 megjegyzés:

kadarm írta...

annyira jó, hogy így tudtok hozzáállni és sikerül jól lerendezni

Panni írta...

Köszi :-)