2013. április 2., kedd

Auti-nap

Ma van az autizmus világnapja. Bár az autizmussal diagnosztizált gyerekek, serdülők és felnőttek száma egyre nő, még mindig nagyon vegyes a fogadtatás a laikusok részéről, ennek pedig az a fő oka, hogy keveset tudni erről a rendellenességről.
Miért írok az autizmusról egy ADHD blogon? Biztos olyan is olvas minket, aki nem érintett és nem olvasott vissza a blog elejéig. Balázs nem az egyedüli olyan hiperaktív, akinek erős autisztikus tünetei vannak. A legtöbb hiperaktív gyerekre jellemző több-kevesebb autisztikus megnyilvánulás, pl bizonyos rituálékhoz való merev ragaszkodás, beszédproblémák, az érzékek és érzelmek zavara (túlérzékenység, apátia). Nincs emögött semmilyen rejtély, a megoldás nagyon egyszerű: az ADHD, a "disz-ek", a beszédértési zavarok és az autizmus egy körön helyezkednek el, határvonal nélkül. Autizmus nagyon gyakran társul beszédértési problémákkal, ADHD pedig valamilyen tanulási zavarral ("disz").
A fenti bizonytalanság miatt Balázsnál is volt egy jó hosszú időszak, amikor nem tudhattuk biztosan, hogy akkor most tulajdonképpen mi "baja" is van. Mikor már eldöntöttük - tényleg nincs rá jobb szó -, hogy jó, akkor hiperaktív és ehhez tartjuk magunkat, akkor jött a Bizottság, akik megint bogarat tettek a fülünkbe. Végül egyrészt azért nem mentünk el az autizmus irányába, mert véleményem szerint Magyarországon az autizmus olyan fokú megbélyegzéssel jár, aminek mi nem tesszük ki Balázst, másrészt a Ritalin többé-kevésbé segít neki, ez pedig megintcsak ADHD-ra vall.
Egy-két dolog, ami időről időre elgondolkoztat bennünket:

  • a perselyét befőttes üvegre kellett cserélni, mert fájdalmasan libabőrözött a hangtól, ahogy a fémpénzek a gipszmalacban csúszkáltak
  • a körmét nem reszelhetjük, mert fáj neki a hangja
  • a gépi hajvágás felér egy kínzással; nem bírja elviselni, amikor a füle közelében dolgozom a géppel. Nem kellemetlen neki, hanem visít, hogy ez fáj
  • a beszédértése olyan, amilyen
  • időérzéke nulla, de szó szerint; rengeteg dolgot kipróbáltunk, semmi nem működik egyszerűen
  • a merev, megváltoztathatatlan szabályok
Hát ezért foglalkozom auti-témával is a blogon :-)

2 megjegyzés:

kadarm írta...

na, csak visszaolvasok már:)

Panni írta...

:-)