2013. február 7., csütörtök

Honnan jön az áram?

Tegnap megkaptuk az éves elszámoló villanyszámlát. "Kicsit" aggódtunk, mert meglehetősen sokat sütök és nem 160 fokon. Gyakorlatilag tavaly május óta kétnaponta megy a sütő, legalább 250 fokon, legalább egy órát. Ha minden sütést beleszámolok, akkor tulajdonképpen napi 1 óra sütés 250 fokon simán összejön. Ehhez képest a villanyszámlánk összege alacsonyabb lett, mint otthon bármikor. Nem csoda, hiszen az áramfogyasztás egységára (/kWh) is alacsonyabb, bő 20%-kal.
Számszerűsítem, mert vannak azért itt is lehetőségek a villanyszámla növesztésére: a Hochtarif (H-P 07:00-20:00, Szo 07:00-13:00) 19 Rp/kWh, a Niedertarif 11 Rp/kWh. Mivel a kenyérsütést általában késő este szoktam elkövetni (pedig eddig istibizi' nem tudtunk arról, hogy kétféle tarifa van), súlyozva átlag 15 Rappennel számoltunk és a végösszeg is ezt igazolta. Ez a normál kisfogyasztói alaptarifa. Ezen kívül, kisfogyasztók, háztartások számára még három tarifa választható:
- Naturstrom Blue: 100% vízierőműből nyert energia: 2,25 Rp/kWh a normál tarifán felül
- Naturstrom Azur: 80% kisvízierőmű, 18% biomassza, 2% napenergia: 9 Rp/kWh a normál tarifán felül
- Naturstrom Sky: 50% kisvízierőmű, 30% biomassza, 20% napenergia: 27 Rp/kWh a normál tarifán felül
Szóval aki nagyon akarja, simán megtriplázhatja a villanyszámláját egy kis környezettudatossággal. És itt jön a képbe Balázs. Már többször emlegettük, hogy dinamót kéne a lábaira kötni és beszedni a pénzt attól a párszáz helyi lakostól, akiknek az éves energiaszükségletét Balázs egy durvább délután alatt előállítja. De mostmár itt van nekünk a legújabb hívószavunk, a biomassza. Mert mi is a biomassza? A Wikipédia szerint "A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük." Egyszerűen csak bejegyeztetjük Balázst, mint helyi biomasszát és majd ő termeli nekünk és a falunak az energiát. Nem lenne jó? Mert szerintem szuper ötlet. Még a tehenek villanypásztorát is Balázs üzemeltetné. Persze tudom én, hogy mi igazából a biomassza, de ahhoz, hogy azt Balázs előállítsa, drasztikus, mennyiségi és minőségi étrendváltoztatásra lenne szükség, azt pedig ő nem nagyon értékelné szerintem.
Igen, kipihentem magam, úgy látszik...

Nincsenek megjegyzések: