2012. november 16., péntek

Nyílt nap és Zukunftstag reloaded

Nem is írtam arról, hogy 2 hete volt a suliban nyílt nap, be is mentünk Balázzsal az első két - pontosabban a nulladik és az első - órára. Mindkét óra Handarbeit, vagyis kézimunka, kézműves óra volt, és kiderült, hogy Balázs lassan befejezi a táskát, amin szeptember óta dolgoznak. Be is fejezte volna aznap és az lett volna részéről a slusszpoén, hogy pont akkor fejezi be, amikor mi ott vagyunk, viszont sajnos elfogytak a szegőkarikák. Olyan csalódott volt szegény, annyira meg akarta nekünk mutatni, hogy titokban sírt is egy kicsit. Nagyon-nagyon sajnáltuk, dehát ebben a helyzetben nincs mit tenni. Még délben is morcos és csalódott volt, este is csak Joeék érkezése zökkentette ki ebből a hangulatból. Ahogy eljött a következő hétfő, már mondogatta, hogy reméli, megérkeznek azok a hülye "Özenek" (sic).
Persze elfelejtette, mi pedig nem akartuk elvenni a kedvét, de a következő csütörtök Zukunftstag volt, ami arról szól, hogy az iskolás gyerekek bemennek a szülők munkahelyére és ott a koruknak, tudásuknak, érdeklődésüknek megfelelő feladatot kapnak, amit el kell végezniük. Ennek hagyománya van itt Svájcban és az iskolák mellett a munkahelyek is rugalmasan állnak hozzá, hogy ezen a napon kerge kölkök kóstolgatják az igazi munkát apu/anyu munkahelyén. Nagyon keményen le van papírozva a dolog, még valami jelentést is kell róla írni, tehát nem arról van szó, hogy ez egy potya nap, amikor lógni lehet. Balázs programozási feladatot kapott Gábortól, amire nagyon hamar ráérzett és nagyon tetszett neki, olyannyira, hogy amikor Gábor mondta, hogy most tartsanak egy kis szünetet, Balázs nemet mondott :-)) Először egy robotot kellett egy pályán végigvezetni úgy, hogy az utasításokat előre be kellett programozni, pl menj jobbra, menj balra, ha szükséges, ugrani is kellett és a kék mezőkön lámpát kellett gyújtania. A gyakrabban előforduló, egyforma lépésekhez függvényt is lehetett írni, így ilyenkor csak azt kellett behívni (pl a lámpagyújtás pont ilyen művelet volt). A következő feladatban tankkal kellett végigmenni egy labirintusban, ez annyival volt bonyolultabb, hogy itt nem voltak előre definiált "menj jobbra", "menj balra" gombok, hanem tényleg minden utasítást be kellett pötyögni a programba. Fel lehetett festeni az utat, leellenőrizni, hogy a tank alatt milyen színű a festék, és ha pl fehér, akkor menjen jobbra, ha piros, akkor balra, szóval itt sem volt hiány függvényekben. Ezután a két fiú tartott egy férfias ebédszünetet és már mehetett is Balázs a nyelviskolába. Nagyon tetszett neki a nap és hogy felnőttes dolgokat csinálhatott!
A tegnapi nap tette fel az i-re a pontot, amikor végre újra volt Handarbeit és megérkeztek a szegőkarikák is, így délben egy büszke kölök vonult be a lakásba, maga előtt tartva a frissen elkészült táskát, ami tornazsáknak készült:

Nincsenek megjegyzések: