2012. március 30., péntek

Suli

Minden doboz eltűnt, minden szükségtelen dolgot levittünk a tárolóba és tegnap este a zongorát is összeszereltük, így ma nem lenne más dolgom, mint takarítani, úgyhogy inkább ideültem, hogy meséljek Balázs sulijáról és az első hétről.
Az iskola az úttest túloldalán van... Ne egy nagy úttestet képzeljetek el! A távolságról annyit, hogy az erkélyről simán látni, hogy Balázs a nagyszünetben megeszi-e a tízóraiját pingpongozás közben. 8:20-kor kezdődik az első óra, 8:15-re szoktak a gyerekek beérni. 11 gyerek jár Balázs osztályába, vele együtt 6 fiú és 5 lány. Nagyon segítőkész minden gyerek és mikor kiderült, hogy ilyen közel lakunk, ajánlkoztak segíteni a kartondobozok elhordásában. A második óra után, 9:55-től 10:20-ig van egy nagyszünet, ilyenkor a kölkök esznek és kint játszanak. A negyedik órának 11:55-kor van vége és 13:30-ig ebédszünet van, és délután van még 2-3 óra, kivéve szerdán. Minden szerda rövid nap, ez az egész kantonban, sőt, Svájc nagy részében így van (ez nem valami kirívó dolog errefelé, Franciaországban pl egyáltalán nincs iskola szerdán).
Balázs az ebédszünetekben pihenni szokott, teljesen lefárasztja, hogy folyamatosan odafigyel, próbál beilleszkedni. Beszélni még nem beszél, a köszönést és igen-nem-et kivéve, de azt hiszem, ez természetes. Volt hétfőn egy bemutatkozás, ott a tanítónő megkérte az osztálytársakat, hogy német németet használjanak, amikor Balázshoz beszélnek, de azt hiszem, szegénynek most nagyjából mindegy :-) Folyamatosan nézik-nézzük, hogy Balázs hol tart az itteni tananyaghoz képest. Eddig annyit lehet látni, hogy a matekot a kisujjából rázza ki, a német nyelvtan nagyon jól megy neki (thx magyarországi nyelvoktatási rendszer - aka mininyelvész-képzés), az angol oktatásba egyelőre nem vonják be, tanuljon meg most németül szerintünk. Érdekes, hogy nem koncepció mentén próbálják integrálni, hanem sok esetben (pl angol) tőlünk kérdezik, hogy szerintünk mit hogyan. Ez egyfelől megtisztelő, másfelől viszont mi nem vagyunk szakemberek, nekünk csak érzéseink, megérzéseink vannak, de egyáltalán nem vagyunk tisztában pl az itteni negyedik osztályos követelményekkel.
Szóba került az ADHD és a beszédértési zavar, mondta a tanítónő, hogy hiperaktív gyerekük már volt, de ilyen összetett zavarral nincs még tapasztalatuk, úgyhogy most kivárnak, próbálják megismerni Balázst, összecsiszolódni és megnézni, hogy mit és mennyit bír. Reméljük, hogy van közös halmaza az ő mostani képességeinek és a negyedikes követelményeknek!
A gyerekek minden játékba bevonják, megmutatták neki a körpingpong szabályait, szerdán délután pedig becsöngettek, hogy akkor ők most elvinnék focizni. A foci sajnos nem jött össze, mert Balázs beijedt és letagadtatta magát, de megbeszéltük, hogy legközelebb megy és nem áll ellen, mert ez fontos. Úgy tűnik, megértette.
Ma két úszás órával indítottak, lassan pedig jön haza ebédelni. Elmondhatatlanul fáradt, ami teljesen érthető. Nem panaszkodik, csak hazajön, leroskad valamelyik kanapéra és néz ki a fejéből. Az éjszakai alvások nem nagyon mennek, ami tőle teljesen szokatlan, de új helyen vagyunk egy új helyzetben, új ágya van, új gyógyszert szed, így most várunk és nagyon reméljük, hogy nem az derül ki, hogy a gyógyszer okozza a problémákat.

4 megjegyzés:

á írta...

írtam egy hosszú kommentet, ami elszállt, ez a nap ilyen...


a lényeg - bár nem vagyok gyógyszerész, de néha annak (is) érzem magam - szerintem, ha eddig nem volt gond a sima Ritalinnal, akkor elvileg az LA-val sem lehet alvásprobléma (ugye jól emlékszem, hogy Balázs már azt szedi?). valószínű, hogy tényleg az új hely, új szitu "varázsa".

egy normál figyelmű felnőttnek is nehéz idegen nyelvterületen, szegény Balázs meg egész nap sasol, hogy ki mit akar neki mondani.

egyébként nektek bejött az új gyógyszer? én B-m 3 hete szedi és mindenki - még ő is - pozitívan nyilatkozik, bár kétségtelen, hogy hamarabb elfárad a nagy koncentrálásban.

Panni írta...

Szia Ági, igen, úgy tűnik, hogy beválik ez az új gyógyszer. Ez nagyon nagy könnyebbség, neki, egész nap oda tud figyelni, nem is tudom, enélkül hogy bírná.
Ti is 20 mg-ot szedtek? B-d hány kiló? Kicsit aggódom, hogy nem sok-e Balázsnak a 20 mg... Ő most 36 kiló.

á írta...

nem akarok túlzásba esni, de olyan volt ez a "cucc", mint egy varázsütés. remélem így is marad.

Én fiam is 36 kiló :D és neki is most volt a szülinapja :D

szóval visszatérve: mi is 20 mg-ot szedünk, és még ezt is kevesellték Bp-en (bár, ha az itthoni dokinkra hallgatunk még mindig napi 10 mg-ot szedünk 2 részletben, amire Vadasban azt mondták, hogy gyakorlatilag homeopátiás adag). 0,6-1,2 mg testsúlykilogrammonként, szóval elvileg ez még a legaljánál is kevesebb. nekem az a furcsa, hogy a gyerkőc tényleg lelassult - azért a "normál" tempónál még mindig jobban kattog, de saját elmondása szerint van ideje gondolkodni, hogy meg akar-e tenni valamit vagy sem. ez szuper, mert nála az impulzivitás volt az egyik legnagyobb gond - már ha muszáj rangsorolnom.

viszont volt ott egy kisfiú, aki "nem bírta" az LA-t, mert az anyukája szerint megváltozott... ezt nem fejtette ki, de nyilván van ilyen is.

Panni írta...

Megnyugtattál :-))