2012. január 27., péntek

Osztályközösség

Most olyat fogok írni, amit nagyon rég nem írtam már: pozitívat az iskoláról!
Múlthéten valamelyik nap Balázs előadott egy nagyon kuszát, de ki lehetett hámozni a lényegét: valaki kidobott valamit a 2. emeletről az udvarra és a tanító néni azt mondta, hogy vagy magára vállalja az elkövető, vagy mindenkit megbüntet (nem emlékszem pontosan, azt hiszem, intővel). Balázs, aki az egésznek a következményeit egyáltalán nem látta át, simán kijelentette - szerencsére csak az osztálytársainak -, hogy hát ha csak ennyi, hogy valaki vállalja magára, akkor majd ő magára vállalja, és akkor senki nem kap büntetést. Ezen már kapásból dobtam egy hátast, mert neki hatalmas igazságérzete van, tehát vagy ő követte el, vagy egyáltalán nem értette a feltételeket. De amit ezután mesélt, az volt a nemsemmi: az osztálytársai megtiltották neki, hogy magára vállalja, hiszen nem ő volt!
Lehet, hogy az iskola selejt, lehet, hogy a tanári kar nagy része dilettáns, de hogy Balázs jó helyen van, az sosem volt még ennyire világos. Gyakorlatilag saját magától védték meg a gyerekek, holott ki is használhatták volna. Sok-sok felnőtt tanulhatna tőlük!

4 megjegyzés:

dalia írta...

ez tényleg nagyon jó.
Mut, én elvesztem itt a részletekben, Balázs mikor vált iskolát? azaz mikor utaztok végleg ki ti is?
és ezt tudja Balázs? hogy kezeli? más külföldre költöző családoknál sokan nem mondják meg csak utolsó pillanatban, mert különben a gyeek nem veszi többet komolyan az iskolát, mindenmindegy alapon.
(mondjuk néha jogosan... a hugom 3os volt amikor kimentünk németországba, februárba megmondták nekünk, hogy nyáron költözünk, hugica aznap kiejtette a kezéből a ceruizát és egy sort sem dolgozott a második félévben minwek alapon...)

Panni írta...

Márciusban költözünk, akkor kezd az új suliban is. Nagyon érdekes a hozzáállása ebből a szempontból, mert tavaly augusztus óta tudja, hogy költözünk és azt is, hogy ez mit jelent az iskola szempontjából, de míg simán megkérdőjelezi azt, hogy naponta kell tisztálkodni és a reggelit az asztalnál kell enni, valahogy szentírásnak veszi, hogy az iskola az iskola, kötelező bejárni és legjobb tudása szerint felkészülni és ez alól csak betegség esetén van kivétel.
Nem tudom, miért ilyen ellentmondásos ez a gyerek, de van egy személyisége, az tény :-))

Dorci írta...

Ez annyira szívet melengető! :)

Amúgy ott milyenek a sulik? Mármint milyen a nevelési program? Nem sokat hallottam róla. Poroszos vagy inkább lazább, mint a magyar rendszer?

Panni írta...

Dorci, még itthon vagyunk, ez az itthoni iskola :-)