2011. november 22., kedd

Nem tud elromlani

Nagyon szárnyal ez a gyerek! Tegnap éles bevetés volt, hazament, beszéltünk telefonon és csak utána indultam el, tehát szűk egy órát egyedül töltött. Telefonon mondta, hogy van egy meglepetése, de amivel várt, arra nem számítottam. Vitt haza egy kevés házit és otthon egyedül nekiállt és megcsinálta. Ez semmiség egy átlag negyedikestől, de egy olyantól, akinek kívülről is nagyon nehéz irányítani a figyelmét, ez nagyon nagy összpontosítást igényel és nagy-nagy önuralomra vall.
Sok dolog történt mostanában, ezért nem tudom, hogy melyik milyen mértékben segített, esetleg mindegyik egyformán:
- Fimota szociális tréning
- Gyógyszeradag emelése
- Gábor elutazása
Igazából mindegy is, a lényeg a változás. Az elmúlt egy hónapban Balázs felelősségérzete kb 2 évnyit fejlődött, most kb a korosztályánál tart. És megint azt látom, amiről másodikban lelkendeztem: sokat javult a teljesítménye, mindenhonnan kapja a pozitív visszajelzést, ettől lelkesebb, még jobban teljesít, mégjobb visszajelzések, és megy a spirál fel az egekbe. Minek lehet ezt nevezni, angyali körnek? :-))
Az egyetlen dolog, ami el tudja őt rontani, az a TV. Nagyon szeretne tévézni, de szegény teljesen alkalmatlan rá. Amint képernyő kerül a látómezőjébe, mindent elfelejt. Elfelejti az ételt, amit éppen eszik, elfelejti a mondatot, aminek a közepén tart, elfelejti a külvilágot úgy, ahogy van. És valami félelmetes módon felpörög; 20 perc tévézés után órákig használhatatlan (ökörködés, hiszti, dühroham). Nagyon-nagyon keveset tévézünk, többek között ezért is, ő mégis bele van szeretve a Disney channel-be, de nem igazán tudom, melyik időszak lenne alkalmas a tévézésre. Teljesen nem zárhatom el tőle, hiszen a suliban is téma, sőt, filmszakkörre is jár, de sajnos muszáj szigorú határt szabni ezügyben. Most azzal próbálkozunk, hogy este, amikor már mindennel megvan, akkor megnézhet egy műsort (ilyen sitcom jellegű filmecskék vannak esténként a Disney-n), de nem tudom, jó-e, ha közvetlenül elalvás előtt tévézik.

4 megjegyzés:

á írta...

hát ez szuper! reméljük stagnál ez a szuperszonikus állapot :) szorítok nektek :)

múlt héten voltunk Vadaskertben, ott is a gyógyszeradag emelését ajánlották. biztos van benne valami, majd konzultálok a pszichiáterrel, súlya alapján simán beleférne...

a TV tényleg súlyos hatással bír, én is ezt tapasztalom, bár a fiamat simán le tudom beszélni róla egy kis kártyázással vagy társasozással... ha nézi, akkor a discoveryt meg a spektrumot, ilyeneket.

zso írta...

az adventi éva magazinban elég hosszú cikk van az adhdról

zsuzsi írta...

Mut, sztem siman lekattinthatod a teverol. Nalunk a gameboy volt ilyen (OK, azt konnyebb eldugni ;) ), de asszem tavasz ota nem volt a kezeben, kiveve amikor a spanyol gyerek itt volt (meg bolondult tole rendesen es nem csak az enyem, a masiknak se tett jot, pedig az normotipusos volt, csak azt nem akartam fullban en megnevelni, van neki 2 okos szuloje)
A csoportnyomas azert ezugyben nem AKKORA, mint amekkora kart okoz. Es minel kevesebbet kap belole, annal kevesbe igenyli, le lehet szokni a teverol. Diznicsanel sztem amugyis az ordog egyik foldi alkotasa :P
Inkabb vedd meg dvd-n es kap 1 epizodot a kedvencebol idonkent, nagyon kivetelesen, olyankor amikor utana kb mindegy ha porog, pl este, utana ugyis alszik, legfeljebb kicsit nehezebben. Ha nincs belole rendszer, nem annyira gaz. Sztem

es hurrahurra a nyero szeriahoz, csak tartson jo sokaig, ugyesek vagytok :)

Panni írta...

Ági, majd írd meg mindenképp, hogy Nektek bevált-e az emelés, nagyon kíváncsi vagyok!!

Zso, el tudnád küldeni mailben, ha megvan Nektek? Nagyon köszi!

Zsuzsi, mi is az esetenként esti tévézésnél maradunk, most hogy egy (általam előre lekáderezett) tévéfilmet vagy DVD-t néz, az teljesen mindegy, illetve DVD-n csak hosszú, másfél órás filmjeink vannak.