2011. április 22., péntek

Szülő tréning április 21.

Tegnap is volt szülő tréning és ezúttal a megerősítésről volt szó. Biztos van köztetek, aki ismeri Skinner kísérletét a patkányokkal: pedálnyomásra jön az eledel, ettől az azonnali megerősítéstől a patkány elég gyorsan megtanulja, hogy ha enni szeretne, meg kell nyomnia a pedált.
1. Mi történik, ha azután, hogy ezt a patkány megtanulta, kivesszük az eledelt, tehát a pedál megnyomására nem történik semmi? A patkány egyre dühösebben kezdi el nyomogatni a pedált, mert mi az, hogy eddig jött a kaja, most pedig nem jön?! Egy idő után leesik neki, hogy itt biza nem lesz több eledel a pedálozástól és abbahagyja a nyomogatást. Később még vissza-visszamegy, megpróbálja, hátha, aztán egy idő után végleg feladja.
2. Mi történik, ha úgy állítjuk be az automatát, hogy néha jön eledel, néha nem? A patkány nem lesz dühös, hanem - tudván, hogy elég, ha kitartóan próbálkozik, előbb-utóbb jönni fog az eledel - türelmesen nyomkodja a pedált és nyomkodja és nyomkodja.

És akkor gondoljunk bele, hogy patkány=gyerek, pedál=egy bizonyos viselkedés, eledel=pozitív megerősítés a viselkedésre.
Tanulság: a legrosszabb beidegződést is meg lehet szűntetni, egy dolog nagyon fontos: ha elhatároztuk, kutya-következetesen vigyük végig, mert ha megingunk (ADHD-s kölöknek egy megingás is elég, hogy észrevegye a rést a pajzson), életbe lép a 2. pont, az pedig felér egy instant leszázalékolással.

Ez csak egy nagyon rövid összefoglalása a lényegnek, de jópofa kísérlet ez és milyen egyszerűen működik :-)

2 megjegyzés:

á írta...

erre mondja anyám mindig, hogy én nem hagyok semmit sem annyiban, hát nem. lassan, de biztosan haladunk a cél felé, hogy egyszer odaérünk-e azt nem tudom.

nekem egyenlőre az is elég, hogy a suli nagyon jól megy, és a zene (trombitál) még jobban. a sikerélmény szárnyakat ad neki.

a kísérlet tényleg nagyon jó!

Panni írta...

Dejó, igen, a sikerélmény az nagyon fontos és jó, hogy vannak sikerei!!