2011. február 11., péntek

Őszintén? Elegem van!

A tegnapi szövegértés dolgozat:Szegénykém, teljes a képzavar a szavak jelentését illetően :-( Tényleg lehet ezt fejleszteni? Ha igen, miért nincs eredménye az elmúlt évek fejlesztéseinek??? Hol van betartva a szakvélemény ajánlása - részletesen elmagyarázni a dolgokat??? Ha elmagyarázná neki valaki, nem hiszem, hogy a darumadarak vándorlását tanácskozásnak értelmezné :-(

6 megjegyzés:

Zoltán írta...

Kedves Panni!
Már régóta olvasom a blogodat, visszaidézi az elmúlt 18 évet,amit a fiammal átéltünk. A szövegértés nekünk is mindig nagy gond volt, én azt a tanácsot kaptam annó, hogy próbáljuk először a hallásértést fejleszteni. Vettem szövegértés feladatlapokat. Felolvastam neki pár sort, aztán megbeszéltük, miről szólt. Amikor végeztünk, ő olvasta fel hangosan, újra beszéltünk róla. Aztán magában olvasta el, és kitöltötte a kérdéseket.Sikerült elérni, hogy hajlandó lett rendesen elolvasni a szövegeket, bár szövegértésből soha nem lett ötös. Viszont eljutottunk odáig, hogy középiskolás korában néhány tantárgyból ( földrajz, történelem, biológia magyar) úgy tudott viszonylag jó jegyeket szerezni, hogy csak órán figyelt, a könyvet elő sem vette. Kb 16 éves korában jutott el oda, hogy magától könyvet vett a kezébe, és el is olvasta. Most már viszonylag jó az olvasási sebessége is. Hozzáteszem a reál tárgyakkal neki nem volt baja, amikor már hajlandó volt végigolvasni a matek feladatokat, versenyeken is elég szép eredményeket ért el.
Zsuzsa

Panni írta...

Szia Zsuzsa, köszi a tippet, sajnos mi ezt csak veszekedéssel tudjuk elérni, olyan szinten begörcsöl, ha számára nehéz feladatot kap.
Azért próbálkozunk, szerencsére - és furcsa módon - olvasni nagyon szeret, sokszor félórát is elvan egy könyvvel a kezében. Hogy ezalatt hány oldalt olvas el, nem tudom, de leköti és ez már jó :-)

pdng írta...

en egyreszt ertem, h eleged van, masreszt nem egeszen, hisz ez javulhat es javul, de mi okod van azt gondolni, h ezzel nincsen gond Balazsnal? a dolgozat meg attol dolgozat, h nem magyaraznak, hanem felmernek vele, es ez ilyen, az mas kerdes, ha kap felmentest, de a felmentes nem fogja azt jelenti, h megoldodott a problema

Panni írta...

pdng, nyilván, mint azt egy korábbi posztban részletesen leírtam, nem struccpolitikai megfontolásból szeretnék felmentést Balázsnak, hanem azért, mert - amellett, hogy kell neki és nekünk a visszajelzés - nem fair, hogy olyan témában "vizsgáztatják", amiben önhibáján kívül nem tud megfelelni a követelményeknek.
Erre való a tantárgyi felmentés. Osztályozzák saját magához képest, mert a fejlődése csak saját magához mérhető.

zso írta...

Panni, a varga betűnél nagyon jó szövegértési feladatlapok vannak, amióta mi azokat használjuk ( heti 1x legalább 1 oldal ), azóta javulóban a hyelyzet....ha csináltok ilyesmit, akkor bocs.

Panni írta...

Köszi Zso, a Vargabetűt nem ismertem eddig, de most rákerestem, szerintem elvetődünk arrafelé a napokban :-)
Feladatlapokat csinál Balázs, remélem, lesz pozitív változás... Köszi mégegyszer!