2010. október 15., péntek

Szövegértés

Tegnap Balázs szövegértés felmérőre kapott egy 3///-t (hármas alá-alá-alá). Igaz, hogy a pontszám alapján én egyest adtam volna (a felmérő lapot nem láttam), de az igazságérzetem azt mondja, nem kéne vele ilyen felmérőket iratni. Lehet vajon kérni osztályozás alóli részleges felmentést szakvélemény alapján? Harmadikban és főleg magyarból necces, ugye? Egyáltalán nem érti ezeket a feladatokat :-(
Azt hiszem, első körben elkérem Zs. nénitől a feladatlapot és megmutatom a logopédusnak, hogy inkább erre feküdjenek rá.

Matekból viszont ötöst kapott, igaz, azt nem az ellenőrzőbe, hanem a füzetbe, de matek és ötös!

15 megjegyzés:

Móni írta...

Nálunk az SNI besoroláskor a szakértői bizottságnál megkérdezték milyen típusú feladatok okoznak gondot, és kaptunk felmentést a tantárgyrészek írásbeli számonkérése, értékelése alól. Pl: töriböl, földrajzból, stb. csak szóban felelésre kaphat jegyet, tollbamondást nem kell írnia, fogalmazni nem tud érthetően. Középről indul és ha nem vagyok elég ügyes sosem tudom meg miről beszél... :)

Panni írta...

Hát Móni, eddig nem láttam értelmét az SNI papírnak, de mostmár lehet, hogy végigjárom.

Panni írta...

Amit a fogalmazásról írtál, mintha Balázsról írnád :-))

Móni írta...

Mindenképp érdemes az SNI-t elintézni, jár az F90-es BNO kód( a figyelem és aktivitás zavarai) és utána kötelezően a fejlesztés az iskola keretein belül, meg ami könnyítést megítélnek még. De a leglényegesebb, hogy nem hajthatnak el a fenébe ha más elbírálást vársz tőlük a fiadnak! És ez a nem mindegy!

á írta...

nekünk is van SNI papír F90-es kóddal, de semmiféle könnyítés nincs, csak fejlesztésnek álcázott házi feladat készítés. (azon kívül, hogy JAVASOLJÁK az első padba ültetést, valamint a pluszfeladatok biztosítását, amiből az előbbi teljesült, az utóbbi kevésbé...).
a pszichiáterünk szerint az SNI-s papír inkább csak egy gesztus az iskola felé, és egyre jobban kezdek vele egyetérteni. többre megyünk a tanítóink empátiájával és segítőkészségével, mint a papírral.

á írta...

ja, és a matek ötös szuper, az én fiamnak inkább ott vannak problémái, a szövegértés megy (remélem nem kiabáltam el), nálunk erre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, külön szövegértés óra van, a kompetenciaméréseik legendásan jók.

Móni írta...

Igazad van alsóban még inkább a tanító néni hozzáállása a lényeg, de felsőben SNI papír nélkül eszköztelen vagy, mert ahány tanár annyiféle ember és nem biztos hogy mindegyikük tud dolgozni egy ilyen gyerekkel. Akkor pedig lemaradhat ha eleve voltak gondjai. Alsóban még nekünk sem volt meg a papír, de aztán éreztem hogy muszáj...

á írta...

teljesen egyetértek, felsőben biztos sokkal keményebb, az én fiam még csak harmadikos. viszont sokkal jobban örülnék profibb - célirányosabb fejlesztésnek (gondolok itt a koncentráció és a figyelem fejlesztésére, ami nálunk minden baj forrása), mint felmentéseknek, vagy könnyítéseknek.

Móni írta...

Én is jobban örülnék, de sajnos a legtöbb fejlesztő pedagógus sem tud ezzel a problémával mit kezdeni még, csak most próbálnak tanfolyamokon meg továbbképzéseken ilyesmit tanulni, legalább is itt nálunk így van. És inkább legyen könnyítéssel jó jegye, mert tudja az anyagot csak leírni jól megfogalmazva adott idő alatt nem, minthogy később szenvedjen a szakiskolában ahova kettesekkel felveszik, miközben gimiben, egyetemen a helye mert 120 feletti az IQ-ja. És addigra már elhiszi magáról ő is hogy hülye...mert sikerélmény nélkül nem motivált.Ezért fontos a könnyítés. Nekem mind a három fiamnál így van.

Panni írta...

Köszi minden véleményt, sokat segítettek. Vettem egy nagy levegőt és megírtam a Tanulási Képesség bla-bla Bizottságnak a kérelmet a vizsgálatra, gondolom, most felkerülünk egy várólistára, ami hosszabb és lassabb a vesedonor várólistánál.

á írta...

hát mi szeptemberben kértük és októberben volt az egyik vizsgálat novemberben a másik.
amire sokat vártunk az a papír - március...(nem is értettem)

Móni írta...

Ha az iskola javasolja, és a nevelési tanácsadó is javasolja a szakértői bizottsági vizsgálatot, akkor akár személyesen is bemehetsz a papírokkal, és akkor picit gyorsabb mintha a nevelési tanácsadó intézi az időpont kérelmet.

Annus írta...

Hát Lányok, Tőletek mindig tanul az ember valamit. Most megkaptama választ arra a kérdésemre, amit kb. 5 perce tettem fel egy ezt követő bejegyzésre.

Panni írta...

Közben olvastam, h 10 napon belül válaszolniuk kell és 40 napon belülre ki kell tűzniük a vizsgálatot. Hogy miért tart sokáig a szakvélemény elkészítése, nem tudom...

Móni írta...

Ha kész a vizsgálat ott helyben kitöltenek egy papírt amin rajta van a kód és a javaslatok. Ennek alapján kell írni egy kérvényt az iskola igazgatójának és ezt a papírt mellékelni:kérem a javaslatban foglaltakat bla-bla-bla... és ő hoz egy határozatot és akkor már érvényesülnek az abban írtak. A szakvélemény megérkezésekor pedig csak megújítja a határozatot. És így nem érdekes hogy mikor készül el, mert a gyerek érdekeit már tudod érvényesíteni. Nekem ezt az iskola gyermekvédelmi felelőse ajánlotta anno, mert sürgetett az év vége és bukás lehetett volna idegen nyelvből.