2010. március 19., péntek

Fel

A tegnapi nagyon negatív poszt után nem tehetem meg, hogy elhallgatom a kellemes folytatást.
Tegnap délelőtt felhívtam M nénit, a napközis tanítónénit, hogy röviden elmeséljem az előző estét és megkérjem, emlékeztesse Balázst, hogy csinálja meg a házit. Ezt szegény jól magára vette, azt hitte, be akarok szólni neki, amiért Balázs házi nélkül jár haza a suliból. Délután ezt sikerült tisztáznunk, szerintem nem az ő felelőssége, hogy minden házi kész legyen, szerinte viszont az övé, hát nem vitatkozom :-) Mindenesetre elmesélte, hogy tegnap a tényleg rövid matek házi megoldása 65 percig tartott úgy, hogy ezalatt ő csak Balázzsal foglalkozott.
Otthon Balázzsal megegyeztünk, hogy palacsintát sütünk, ez abból állt, hogy ő Mézga családot nézett, én pedig palacsintát sütöttem. Aggódtam, hogy hány tányér kell majd, hogy elférjen a rengeteg palacsinta, de gyorsabb ütemben fogyott, mint ahogy gyártottam (időközben Gábor is befutott, ez a tény sem a palacsinta felhalmozódásának kedvezett).
Ma, a holnapi szülinapra való tekintettel vitt a suliba néhány kiló teasütit, holnap délután buli, már előre félek, azt hiszem, ez lesz az utolsó buli, amit itthon tartunk (bár ha tényleg jó idő lesz, be sem engedem őket a házba :-) ).

Egy szó mint száz, rossz napok után jók is jönnek, ami persze jó, de ugye éppen ez az a hullámvasút, amibe nem szerettem volna beszállni.
M nénivel sokat beszéltünk tegnap és kiderült, hogy ő nem is tudja, hogy mi van Balázzsal, neki Zs néni, az ofő csak annyit mondott, hogy Balázs egy _kicsit_beteg_... Ez szerintem nagyon gáz, nem azért, mert betegségnek nevez egy zavart, és nem is azért, mert pejoratíve használja a betegség szót, hanem mert pontosan tudja, hogy mi a jelenlegi diagnózis, miért kell akkor elkenni a dolgot? M komolyan alig merte megkérdezni, hogy most tulajdonképpen mi Balázs konkrét baja. Hát nem sokkal könnyebb kezelni egy nevén nevezett bajt? Mégha az ADHD körül sok is a tévhit, akkor is az ember legalább nagyjából tudja hova tenni. De ez így, hogy egy kicsit beteg, ez arra jó, hogy diszkriminálják, míg a pontos diagnózis ismerete a differenciálásban segítene. Megpróbáltam M nénit megnyugtatni, hogy amikor ő magyaráz vagy kérdez és Balázs csak ül és "üveges tekintettel" néz, az nem agyi kattanás, hanem a figyelemzavar. Az mindenképpen jó, hogy rákérdezett ezekre a dolgokra.
Egyébként annyi van még, hogy Zs néni nagyon megdicsérte Balázst a bab miatt, és a tegnap hazahozott nyelvtan felmérő 92%-os lett, rajta a dicsérettel: "Ez igen! :-)"

3 megjegyzés:

sudve írta...

"Egy kicsit beteg"??? Jesszus. :-(

Annus írta...

A víz kivert ettől a kicsit beteg-től...

Panni írta...

Ugye?