2010. február 12., péntek

Szülői értekezlet

Három napja írom ezt a postot, mostmár többször nem fogom átírni a mát tegnapra, aztán tegnapelőttre...
Tegnapelőtt este Gábor megkérdezte, miért sírok én majdnem mindennap. Merthogy nem nyilvánosan szoktam. Általában. Aznap mégis sikerült. Méghozzá a szülőin...
Eleve nem voltam jókedvemben, aztán 3 általános kérdésemből háromra sikerült türelmetlen és szerintem személyeskedő választ kapnom, úgyhogy nemes egyszerűséggel sírva fakadtam, benyögtem, hogy elnézést és villámgyorsan elhagytam a helyszínt. Este 9-ig tartott ez a hol sírok, hol nem állapot, aztán elaludtam, az álmom papírforma szerint alakult; általában vonat- vagy repülőbalesettel álmodom (zuhanás, kisiklás, robbanás), most először nem kívülálló voltam, hanem én vezettem a repülőt, ami egy folyóba zuhant, szerencsére alacsonyan repült, így a zuhanást túléltem, de a víz alatt mégis felrobbant és tudtam, hogy most fel fogok ébredni, de kíváncsi voltam, hogy meghalok vagy túlélem, de nem emlékszem rá. Gábor szerint ha a robbanásra emlékszem, de a végkifejletre nem, akkor nem éltem túl. Azt is álmodtam még, hogy Balázs szemüveges és nagyon jól áll neki a szemüveg.
Tegnapelőtt este még kaptam egy e-mailt Zs nénitől (ofő), hogy sajnálja, hogy elmentem és egyáltalán, de fontos dologról esett szó utána, úgyhogy menjek be 4-re, ha tudok. Annak a kisfiúnak az "ügyéről" volt szó, aki mostanában Balázs legjobb barátja. Nem tudtam, hogy gázos a kisfiú, mindenesetre sikerült megtudnom, mi a helyzet.
R. egy nagyon hátrányos helyzetű kisfiú, nevelőszülők nevelik, akik a rossz nyelvek szerint csak a pénzért teszik ezt. Ennyit a családi háttérről, most jöjjön az "ügy". R. az iskolában kezelhetetlen, dührohamai vannak, ilyenkor két felnőtt sem tudja lefogni. Amikor dührohama van és a tanárok megpróbálják lenyugtatni és közelednek hozzá, megtámadja a gyerekeket. Egy ilyen alkalommal egy kislányt "ejtett túszul", hátulról elkezdte fojtogatni és egy nagyollót nyomott a torkához. Többször előfordult, hogy kiugrott az ablakon (fszt-i osztály). Az iskola köteles integrálni, állítólag. A szülők nem együttműködőek, állítólag. Nem azért írom, hogy állítólag, mert kétségbe vonom, hanem mert ha valaki, hát én tudom, hogy milyen pletykák képesek elindulni egy-egy feltételezés mentén. R. mostmár másik osztályba jár és nyugtatót szed, ami 10-kor ürül ki belőle, addig alszik, akkor viszont robban.
Az én személyes problémám ezzel a dologgal, hogy az egész, az egyes epizódok nagyonis összecsengenek Balázs otthoni viselkedésével és annak hullámzásaival. Nem volt olyan rég, amikor megindult felém a kenőkéssel és azt mondta, megöl, arra is emlékszem, amikor azt kívánta, bárcsak tízéves lenne, hogy bedobhasson a sírba. Persze egy ilyen devianciával találkozni hatalmas sokk minden gyereknek, amit fel kell valahogy dolgozniuk, nyilvánvaló, hogy eljátsszák otthon.
A másik, hogy Balázs belevihető ezekbe a dolgokba. tegnap tudtam meg, hogy az egyik ablakon kiugrós esetnél Balázs is ugrott. Ezt én miért így tudom meg? Ha hiányzik egy feladatlap, annak nyoma van az üzenőben, ennek meg...?! R ezen kívül lop, manipulál és zsarol. Balázsnak elvette az óráját, az uzsonnáját és a játékait rendszeresen elveszi. Tehát mégsem elhagyja őket, hanem nekiadja R-nak. Tegnap megkérdeztem, miért nem mond nemet. A válasz: "mert azt mondta, hogy akkor nem lesz a barátom. Hát egy barátom se legyen?!" Ilyenkor szakad meg a szívem. Ez a drága kis bogárka mindenét odaadná bárkinek, hogy barátkozhasson vele. Pedig vannak már rendes barátai, ezt tudom. Mégis egyedül érzi magát.

6 megjegyzés:

sudve írta...

És te mit mondasz ilyenkor Balázsnak? Marcinak is vannak ilyenjei, hogy "azért viszek sok játékot az oviba, hogy sok barátot szerezzek...", és valahogy nem érez rá, hogy talán ha nem lenne ennyire kiszámíthatatlan a viselkedése, akkor nem kerülnék őt a gyerekek...

Annus írta...

Basszus Panni, a víz kivert! Petya is majdnem a legrosszabb kölykökkelbarátkozik, de ez az R gyerek minden képzeletemet felülmúlt. Hogy lehetsz most okos???

Panni írta...

Südve, semmit... Ezt muszáj lesz a saját kárán megtapasztalni, ettől nem tudom megvédeni...

Annus, első körben felhívom Balázs pszichiáterét, hátha van ötlete...

sudve írta...

Ó, Panni, tegnap este sokat gondoltam rád, rátok... Marci épp a "megveszekedett" periódusban van, dühöng, csapkod, ordít kétpercenként, jövő hétre raportra rendeltek az oviba minket... este próbáltam vele beszélni, azt mondja: "engem nem szeret senki...az oviban sem, meg itthon sem..." és kezdődik a "megöllek" és a "meghalok", nagyon rosszul viselem. :-(

Annus írta...

ilyeneket Peti is mond..bárcsak meghalnék, tünjetek el..idióták vagytok, bárcsak Marci meghalna stb...

Panni írta...

Südve, Annus, kitartás... Nem tudom, mikor lesz jobb, de az vigasztaljon, hogy csak fájdalmat akarnak okozni, nem gondolják komolyan...