2009. december 31., csütörtök

Ötezer dolláros kérdés

Mit kezdjen az ember akkor, amikor egy segghülye véleménnyel találkozik? Kitérni nem lehet, mert jelen van az életünkben. Megmagyarázni nem lehet, mert korlátolt és ha hatvankétszer elmagyarázzuk, hatvanharmadszorra is értetlenkedik.
Nem képes felfogni, hogy nem azért nem verjük péppé Balázst, mert el akarjuk kényeztetni, hanem mert az nem vezet sehova. Látványosan fogja a fejét, amikor Balázs előadja a repertoárját és teszi a megjegyzéseket ("szerencséd van, hogy nem az én gyerekem vagy...").
A gyereke valamelyik nap megkérdezte tőlem:
- Panni, téged sokszor elvert apukád, mikor gyerek voltál?
- Igen.
- Úúúú, akkor biztos nagyon rossz gyerek voltál!
Szerintem ez mindent elmond az ő nevelési elveikről és arról, hogy miért nem fogunk soha közös nevezőre jutni. Nem is értem, miért nem vagyok képes elengedni a fülem mellett a megjegyzéseiket.
Szerintük a jólneveltség ismérve, hogy az otthon szófogadatlan gyerek idegeneknél kezes báránnyá válik (az ő gyerekük pont ilyen). Merthogy ők összesen két olyan "idegen" gyerekkel találkoztak eddig, akit nem tudtak fegyelmezni, az egyik R, a másik pedig Balázs, és R nagyon neveletlen.
Én ezt kicsit másképp látom. Szerintem ha valaki az egyik helyen nem fogad szót, a másik helyen pedig igen, akkor az egyik helyen nem jól kezelik. És ha valaki a "kezei közé kerülő" háromféle gyerekből - egy a sajátja! - egyet sem tud kezelni, akkor talán esetleg netalántán... Á, ezt inkább le sem írom... Szerintem. Szerintetek?

6 megjegyzés:

Annus írta...

Panni, az én szüleimnél ez minennapos dolog, de nem csak náluk. Mást sem hallok, hogy legalább a kisebbik fiamra jobban figyeljek, ne engedjek meg mindent...
Nem komplettek, nem értik meg, hiába magyarázom!

Mikor talizunk?
És persze BUÉK Nektek!!!

Chrisjazzin'up írta...

Susan Forward: Mérgező szülők c. könyvét melegen ajánlom a témában.

Mellesleg nagyon jó a blogod! :)

Boldog új évet,

Chris

á írta...

ezek az emberek soha nem fognak mást meghallani magukon kívül. kár a fáradozásért. csak a nagy baj az, hogy többen vannak, és valahogy mindig betalálnak... ezt kell túlélni...
ja és a könyv tényleg szuper.

Panni írta...

Annus, jártok vmikor errefelé? Pest is jó, de akkor csak a hétvége jöhet szóba, vagy hétköznap gyerekek nélkül, hm? :-)
BÚÉK!

Panni írta...

Chris, Á, köszi, a Mérgező szülőket elkezdtem olvasni évekkel ezelőtt, de a legeslegelején le kellett tennem, nem bírtam tovább olvasni. Túlságosan ráillett a gyerekkoromra az egész és nagyon nyomasztó volt.
Egyszer majd végigolvasom, ha lesz egy hetem egyedül, amikor senki nem kérdezi meg, hogy miért sírok :-)

sudve írta...

Bahh. És ez az a "fajta", aki ha meghallja a viselkedészavar, hiperaktivitás és hasonló kifejezéseket, egyből bizonygatni kezdi, hogy ááá, olyan nincsen is, csak kitalálták a neveletlen gyerekek védelmében...